Паметник на Йордан Радичков ще изгради в Монтана Георги Чапкънов
Паметник на Йордан Радичков ще изгради в Монтана Георги Чапкънов / netinfo

Паметник на Йордан Радичков ще изгради в Монтана скулпторът проф. Георги Чапкънов. Това стана ясно на среща на сдружение "Приятелите на Радичков" с ръководството на местната община.

Днес обединените в сдружението приятели на Радичков проф. Светлин Русев, проф. Георги Чапкънов, доц. Борислав Великов, синът на Радичков - Димитър Радичков и кметът на Монтана Златко Живков разгледаха центъра на Монтана и избраха място за паметника в парк "Монтанезиум". Проф. Чапкънов съобщи, че още приживе е изработил малък бюст на Радичков, който му е подарил. Той обяви, че вижда паметника на Радичков като фигура на писателя до коленете, поставена на малък пиедестал. Паметникът няма да е голям, ще може да се разглежда отблизо. Чапкънов коментира, че за него Йордан Радичков е равен на Волтер и Данте като писател и той би бил щастлив да му направи паметник.

Кметът на Монтана Златко Живков се ангажира да предложи промяна на решение на общинския съвет в Монтана отпреди две години, според което паметник на Радичков може да се гради само след обявяване на конкурс. Тогава решението е било взето, тъй като се е смятало, че паметникът ще се изгради със средства на общината. Сега става ясно, че общината ще даде само място за паметника, а финансирането ще бъде от сдружението "Приятелите на Радичков".

Йордан Радичков е роден в село Калиманица, което се е намирало на 10 километра от Монтана. В момента селото не съществува, тъй като е останало на дъното на язовир "Огоста" при строителството му преди 30 години. Приживе Радичков многократно е заявявал, че черпи вдъхновение за творчеството си от "прекрасния български Северозапад".