Пада възрастовата граница на засегнатите от Паркинсонова болест
Пада възрастовата граница на засегнатите от Паркинсонова болест / снимка: sxc.hu
Пада възрастовата граница на засегнатите от Паркинсонова болест
63292
Пада възрастовата граница на засегнатите от Паркинсонова болест
  • Пада възрастовата граница на засегнатите от Паркинсонова болест

Между 20 000 и 22 000 са пациентите у нас, които страдат от Паркинсонова болест. Това обяви за Дарик един от най-добрите невролози в България проф. Лъчезар Трайков. В Световния ден на хората с това заболяване стана ясно, че възрастовата граница на засегнатите от него вече е паднала до лица на 20 години. Положителното е, че в страната ни има условия, които да гарантират по-дълго време доброто качество на живот на болните.

Нови методи в българското лечение на Паркинсонова болест го съпоставят по-качество с прилаганото в развитите европейски държави, допълва експертът. Според един от пациентите Теньо Тодоров обаче не всички с тази болест могат да се възползват от подобно лечение, тъй като Националната здравноосигурителна каса го покрива само за определени пациенти, при които заболяването е в напреднал стадий.

Лечение на Паркинсонова болест няма, единодушни са експертите. В късните си стадии обаче тя би могла да бъде овладяна посредством медикаменти, които се доставят директно в стомаха, поясни Трайков: „Болестта с лечението ние не я спираме само компенсираме дефицита, който се предизвиква от смъртта на нервни клетки в определени части на мозъка. Това е смисълът на това нещо да отиде директно в стомаха, да не минава през прием, да не минава през таблетки, защото те се разтварят и има ниски концентрации и високи концентрации".

Теньо Петров се бори със заболяването вече над 10 години. Той е на мнение, че медицината бележи голям напредък с лесното диагностициране на Паркинсон, което през 90-те е било невъзможно: „Проблемът при Паркинсона е, че не знаеш кога ще дойде. Всеки го има вроден и той си търси слабото място. Много лошо е, че се забелязва една тенденция към възрастовата граница - много ниска стана. Има хора, които на 20 години им установяват Паркинсон".

За Петров най-щастливият момент идва, когато новите методи на лечение се появяват и в България. Проблемът обаче е, че за да се възползва от тях, пациентът трябва да бъде предварително одобрен: „Живея втори живот. Там е работата, че това е доста скъпо лечение и практически никой не може да си го позволи да си го плаща сам. И затова има един подбор. Само хора с късен Паркинсон, тези, които имат най-голяма нужда, има си комисия. На много хора не може да се приложи".