Пациенти ще протестират заради провалени трансплантации в чужбина
Пациенти ще протестират заради провалени трансплантации в чужбина / ThinkStock/Getty Images
Пациенти ще протестират заради провалени трансплантации в чужбина
91049
Пациенти ще протестират заради провалени трансплантации в чужбина
  • Пациенти ще протестират заради провалени трансплантации в чужбина

Пациенти, чакащи за спешна белодробна трансплантация, подкрепени от неправителствени организации, ще протестират този четвъртък пред сградата на здравното министерство в столицата. Недоволството е насочено срещу Комисията за лечение в чужбина, която със своите действия според болните обрича животите им. Заради забавена процедура от страна на комисията единствената болница в Европа, която извършва белодробни трансплантации на българи, е преустановила приема на наши сънародници, сигнализираха пациенти пред Дарик. Информацията потвърдиха и от пациенски организации „Заедно с теб", откъдето пък поискаха оставката на д-р Ивелина Георгиева, която управлява дирекция „Медицински дейности" във ведомството.

Съпругът на Христина Аспарухова се нуждае от спешна животоспасяваща белодробна трансплантация. Пред Дарик тя разказа, че към настоящия момент пациентът има финално одобрение за финансиране от здравното министерство на стойност от 30 000 евро. Болницата, която се намира във Виена, се съгласила да извърши трансплантацията за тези пари.

"Министерството на здравеопазването одобри предложената оферта от лечебното заведение на схемата 30 000 авансово плюс 90 000, които се изплащат в последствие. Причината да се събираме в четвъртък е защото към настоящата дата ние нямаме подписан договор, какъвто бяхме уверени, че ще подпишем миналата седмица. Вместо това заместник-министър Шарков, по предложение на Комисията за лечение в чужбина, изпраща писмо, на което задава едни и същи въпроси и на които има отговори от болницата във Виена, за какво ще бъдат изразходвани тези 30 000 евро, изплатени пари авансово".

Болницата отговорила, че парите ще се разходват за самолет, линейка от летището, такса за организацията, която се занимава с обмен на органи, както и такса за хонорарите на лекарите. Родната Комисия за лечение в чужбина обаче предложила друго.

"КЛЧ предлага на министъра на здравеопазването да покрие три от нещата, но не и лекарските хонорари. Не мога да Ви обясня защо. Очевидно очакват, че лекарите там трябва да направят това, без да очакват заплащане или поне своевременно заплащане, а да го получат със задна дата".

Така договор за превеждането на сумата от 30 000 евро не се подписва и трансплантацията не може да бъде извършена.

"По-важното в случая е, че предизвика отговор от болницата във Виена, че преустановява приема на български пациенти, което означава, и забележете това е единствената болница, която е в рамките на Европейския съюз, която това, което покрива Министерството на здравеопазването като лечение, а именно лечение в рамките на ЕС, това е единствената болница, която на този етап приемаше български пациенти за белодробни трансплантации".

Случилото е причина в четвъртък от 10 часа пред сградата на здравното министерство да се проведат протестни действия. Те ще бъдат подкрепени освен от чакащите за трансплантация пациенти, от Националния алианс на хората с редки болести, от асоциация „Пулмонална хипертония" и от пациентски организации „Заедно с теб."