Откриват 10-ото Лятно филмово шоу за балканско кино във Виена
Откриват 10-ото Лятно филмово шоу за балканско кино във Виена / netinfo

Документалният филм "Чия е тази песен?" на Адела Пеева ще открие 10-ото Лятно филмово шоу "Светът на балканското кино. Животът е чудо" – тази вечер във Виена, съобщава БТА. Прожекцията ще е на открито – в градината на Австрийския филмов архив, който организира фестивала.

На откриването концерт ще изнесат Елица Тодорова и Стоян Янкулов - както преди три години в София, когато филмът излизаше по българските екрани, припомня Адела Пеева.

Фестивалът е за игрални филми, но за откриването е избран "Чия е тази песен?", който представя етносите в района - с погледа към миналото при споровете за корените на една народна песен, за която претендират почти всички народи от Балканите. Филмът има 16 международни награди и 50 фестивални участия.

Около 20 български филма - от 60-те години до наши дни, са в програмата на фестивала, който ще продължи до 19 август. Прожекциите са на различни места и повечето са на открито.

Панорами на Емир Кустурица и Душан Макавеев са сред акцентите във филмовата програма. Музика и танци от района включва специалната програма "Балканска треска" по време на Лятното филмово шоу.