Откриха гроба на шута на Червенския болярин
Откриха гроба на шута на Червенския болярин / Регионален исторически музей - Русе

Археологически екип откри гроб на шут на болярин, съобщиха от Историческия музей в Русе. На находката се натъкнали британските студенти Вивиан и Кимбърли, които заедно с екипа на Стоян Йорданов, участват в проучването на Средновековния град Червен, Русенско.

Те са намерили гроб с погребение на мъжки индивид, когото първоначално приели за детски. При разчистването и огледа на черепа се установило, че мъжът е на възраст 30-35 години. Костите на тялото са добре запазени, макар и с малки размери. Височината на човека е била около 90 см., имал е голяма глава и много малко тяло. Според експертите останките са на джудже. Погребението е извършено на необичайно място - извън градското гробище. Индивидът е бил християнин. Датиран е по монета от края на ХІІІ век.

Археолозите смятат, че са открили останките от придворния шут на Червенския болярин. Редица сведения има за малките хора и забавленията през Средновековието. В скалната църква „Света Богородица" край Иваново е известна сцената „Поругание Христово", която включва три персонажа на улични актьори и музиканти - шутове. Досега за Средновековния град Червен се знае, че е бил най-големият желязодобивен център в Североизточна България, търгувал е с Влашко, имал е множество грамотни хора, монаси, военни.