Откриха Археологическия парк в Сандански
Откриха Археологическия парк в Сандански / Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

С официална церемония в двора на Епископската базилика бе открит Археологическият парк в Сандански.

Сред официалните гости на събитието бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова, областният управител Бисер Михайлов, бизнесменът Стефан Шарлопов и кметове на общини в Пиринско.

Тържествен водосвет бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

"Това, което виждаме в момента е строено между IV-VI век пр. Хр. Състои се от три части - Епископска базилика, баптистерия и базилика на епископ Йоан. Това ни нарежда сред градовете, които са център на християнството. Можем да претендираме, че оттук е тръгнало християнството по нашите земи", каза в приветствено слово пред събралите се жители и гости на курортния град кметът Кирил Котев.

"Факт е, че много милиони се инвестират в култура и археология", заяви премиерът Бойко Борисов. "Истински се радвам, че владиката иска веднъж в годината поне тук да има голяма процесия - да могат да се провеждат и църковни бракове, кръщенета, сиреч това освен музей да бъде и едно средище на християнството и една ценност за младите хора, като дойдат тук да се чувстват по-близко до Бога", допълни Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов, от своя страна, сравни Археологическия парк в Сандански с Акропола. "Днес е един хубав ден за гордост на града. Хората отдавна са казали, че който има история, ще има и бъдеще. Знайте, че ако гърците си имат един Акропол, вие си имате вашия си Акропол", заяви той.