Нова книга: Войната на Джулиан Асандж срещу секретността вече и на български
Нова книга: Войната на Джулиан Асандж срещу секретността вече и на български / www.vakon-bg.com

"WikiLeaks Войната на Джулиан Асандж срещу секретността" е новото заглавие в каталога на издателство "Вакон". За първи път на българския пазар се публикува книга за проекта WikiLeaks / Уикилийкс, който разбуни духовете по целия свят.

Книгата е написана от разследващите журналисти на британския вестник Guardian Дейвид Лий и Люк Хардинг, които разкриват пред читателите истината за WikiLeaks с увлекателността на трилър.

Нова книга Войната на Джулиан Асандж срещу секретността вече и на български
netinfo

Това беше най-голямото изтичане на информация в човешката история. WikiLeaks предизвика гнева на световната суперсила номер едно, хвърли в смут британското кралско семейство и подпомогна избухването на революция в Африка. Зад тази организация стои Джулиан Асандж, една от най-странните личности, сдобили се със световна слава. Какъв е този човек - интернет месия или терорист в киберпространството? Борец за свобода на информацията или сексуален престъпник? Докато светът обсъжда тези въпроси, американски политици призовават за неговото убийство.

Носителите на множество журналистически награди Дейвид Лий и Люк Хардинг от британския вестник Guardian са в центъра на уникална по рода си драма, свързана с публикуването на 250 000 тайни дипломатически съобщения и досиета с поверителна информация от войните в Афганистан и Ирак. В един момент платиненорусият хакер дори се укрива от агентите на ЦРУ в дома на Дейвид Лий в Лондон. Заедно с екипа разследващи журналисти на вестника в настоящата книга Лий и Хардинг предлагат поглед отвътре към разтърсващата история на Джулиан Асандж и изтичането на информацията.

март 2010: Американският войник Брадли Манинг е обвинен в предаване на милиони документи с поверително съдържание на сайта WikiLeaks.
юли 2010: Публикувани са военните доклади от войната в Афганистан с разкрития за съществуването на американски наказателни отряди.
октомври 2010: Разкрития за мъчения и убийства на мирни граждани в Ирак.
ноември 2010: Публикуването на 250 000 дипломатически съобщения вдига невероятен шум по целия свят.
декември 2010: В Лондон е арестуван основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж.
януари 2011: Асандж дава обещание за бъдещи разкрития.