Село Борово
Село Борово / thinkstock
А вие били ли сте там?
Магичните Родопи са прекрасна възможност за почивка по всяко едно време на годината. Неслучайно я наричат „планината с душа“. В момента, в който стъпите там, ще се убедите в това. Невероятни гледки, спиращата дъха природа, изключително енергийно кътче в България, на което си струва да отделите време. В следващите редове ще ви „разходим“ из най-приказните места в този район. Приемете ги и като идеи за един есенен уикенд.

Кръстова гора

Кръстова гора
thinkstock

За Кръстова гора може да се пише и говори много, но ви съветваме да отидете да го преживеете и усетите това място! Кръстова гора може да се нарече „емблемата“ на Родопите. На входа на комплекса ви посреща църквата „Покров на Пресвета Богородица“, издигната през 1995 г. Вляво от нея се намира алея, водеща до големия метален кръст, подарен от цар Борис III през 1936 г. на светата обител. А до него се стига преминавайки по стълби, а от двете им страни построени малки параклиси, посветени на 12-те Апостола. Преданието е, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Аязмото на Кръстова гора пък е считано за едно от най-лековитите.

Параклисът над село Борово "Възнесение Господне"

Параклисът над село Борово
thinkstock

Ако търсите смирение и спокойствие – това е вашето място. На 50км от град Пловдив, на 38км южно от Бачковския манастир и на 6км от гр. Лъки. Китният малък параклис е построен през 2006 година. Величествено място. Това е усещането, което ще ви остане след посещението там. Невероятна гледка, няколко пейчици покрай параклиса и тишина ще ви пренесат в друг свят. 

Дяволският мост

Дяволският мост
thinkstock

Дяволският мост е построен в началото на 16-и век по заповед на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Намира се над река Арда, близо до град Ардино, област Кърджали. Особено през този сезон мястото е още по-красиво и докосващо.

Широка лъка

Широка лъка
thinkstock

Широка лъка е типичното родопско селце. С автентичните къщи, родопски механи, разположени от двете страни на реката. Селото се намира на 23 км от Смолян и 16км от Пампорово.

Орлово око

Орлово око
thinkstock

Панорамната площадка „Орлово око“ е също страхотен вариант за любителите на красиви пейзажи. Съоръжението е изградено на връх Свети Илия, на височина 1563 м. от който връх погледът ти може да стигне чак до Рила и Пирин.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук