Майкъл Хъмфрис откри конференция за Деня на многоезичието
Майкъл Хъмфрис откри конференция за Деня на многоезичието / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България откри конференция, посветена на Деня на многоезичието – 26 септември. Еднодневният форум е организиран от Представителството на ЕК у нас със съдействието на Испанския културен институт “Сервантес”, който е и домакин на събитието. На форума са поканени редица преподаватели от различни европейски университети. От българска страна лектори ще бъдат историкът Андрей Пантев, зам.-министърът на образованието Екатерина Виткова и др.

Хъмфрис обясни, че в 27-те членки Европейския съюз се използват 23 езика, което е доказателство за многообразието на езиците в съюза. В Еврозоната се говорят около 60 езика от съществуващите световни езици. Според него гражданите на Европейския съюз трябва да имат все по-големи възможности да общуват на различни езици като по този начин ще бъдат решени в по-голяма степен техните проблеми. Хъмфрис поздрави участниците в конференцията.

Очаква в следобедните часове във форума да участва и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който ще представи проекта за транслитерация на българските собствени имена на латиница, както и хода на преговорите между България и ЕС по отношение на изписването на единната европейска валута на български език.