Лекари ще преглеждат бежанци в центъра в село Ковачевци
Лекари ще преглеждат бежанци в центъра в село Ковачевци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекари ще преглеждат бежанци в центъра в село Ковачевци
67882
Лекари ще преглеждат бежанци в центъра в село Ковачевци
  • Лекари ще преглеждат бежанци в центъра в село Ковачевци

От 9:00 ч. тази сутрин екип от педиатри, детски офталмолози, хирурзи и спешни медици ще преглеждат бежанци в центъра в село Ковачевци. Всички специалисти са от „Александровската болница", а прегледите са част от инициативата „Направи добро", организирана съвместно от лечебното заведение и Организацията на евреите в България „Шалом". В центъра в Ковачевци са настанени 150 деца и 40 бременни жени, допълват от болницата.

В екипа от специалисти в болницата ще участват и акушер-гинеколог, както и специалист по уши, нос и гърло. От лечебното заведение са осигурили линейки, оборудвани с необходимата апаратура. Нуждаещите се от болнично лечение, ще бъдат настанявани в „Александровската болница". В помощ на медиците ще бъдат и 10 доброволци от еврейската организация, които се очаква да осигурят лекарства, храна, както и очила на децата, нуждаещи се от оптична корекция, посочват от лечебното заведение.

Преди седмица инициативата „Направи добро" се проведе с прегледи в бежанския център в кв. „Военна рампа" в столицата. Тогава 6-годишно момиченце бе прието в „Пирогов" с оплаквания от болки в корема и повръщане. Малкото момиче бе прието в Детско коремно отделение към Клиниката по детска хирургия и остана за наблюдение.

На 19 октомври екипите посетиха центъра във „Враждебна", където бяха прегледани 135 деца и 25 възрастни със сериозни заболявания.