Карикатуристи и журналисти се събраха заради Чавдар Николов
Карикатуристи и журналисти се събраха заради Чавдар Николов / БГНЕС, архив

Карикатуристи, журналисти, общественици се събраха в столичната градинка Кристал, за да подкрепят карикатуриста Чавдар Николов след свалянето на творбите му от ефира на Нова телевизия. Самият Чавдар Николов благодари за подкрепата и заяви, че все още не е правил карикатура, която да е свалила премиер или министър.

Чавдар Николов обмисля да даде втори шанс на Нова

В защита на свободното слово карикатуристът Чавдар Николов се обърна първо към собствениците и директорите на медии. "Млади и стари, тънки или дебели - да се променят. Ние няма да бягаме. Ние ще стоим и ще настояваме. Трябва да преглътната тази свобода - нашата и тяхната, за да не ни засяда на гърлото", каза той.

Майсторът на карикатурата направи и политическо обръщение - към премиера Борисов, затова че си е позволил да анализира неговите творби: "Трябва да възстанови състоянието си на премиер на тази страна, за да не продължаваме ние да се саморазправяме по улиците, по границите или по медиите. Повече не бива да поощрява ловците на българската журналистика със свински опашки в ръце, не бива да поощрява такива като Динко, Пеевски".

Борисов се усмихва на карикатурите със себе си, но може да нарисува и по-добри

Сред събралите се в подкрепа на свободата на словото беше Екатерина Димитрова, преподавател в Националната спортна академия. Тя носеше илюстрация с надпис "Аз съм карикатурист".

"Вериги и една ръка, която се бори срещу тези вериги да ги отмести и това е може би смисълът на демокрацията, на това как се извоюва демокрация, а тя като че ли всеки ден трябва да се извоюва", каза тя.

Посегателството срещу правото на изразяване е посегателство срещу демокрацията, смята Мария, наскоро завършила университет в чужбина. По думите й независимо какво представлява една карикатура, тя е карикатура заради това, което изразява, тя говори сама за себе си.