Каква е истината за Втората световна война?
Каква е истината за Втората световна война? / Guliver/Getty Images
Каква е истината за Втората световна война?
87057
Каква е истината за Втората световна война?
Каква е истината за Втората световна война?
  • Каква е истината за Втората световна война?
  • Каква е истината за Втората световна война?

Фалшификациите на историята за Великата отечествена война трябва да бъдат опровергани, за да бъде спасена Европа от реабилитация на фашизма.

Тази теза заявиха участниците в международната научна конферениця „Исторически истини и лъжи - 75 години от началото на Великата Отечествена война".

Историята около Отечествената война се фалшифицира, а истината, че победители във Втората световна война са съветският народ, Червената армия и всички антифашистки сили, се подменя, категорични са участниците във форума.

Конференцията прави опит да опровергае неистните за Отечествената война и да запознае младото поколение с фактите около историческите събития, заяви Светлана Шаренкова, председател на форум „България - Русия", които са сред организаторите на събитието.

„Да се каже истината и да се покаже лъжата и фалшификацията, която се опитват да правят през годините и младите поколения да разбера истината", уточни тя.

Най-голямата лъжа, свързана с Втората световна война, е опитът да се пренесе вината за започването й върху Съветския съюз, заяви пред участниците акад. Андрей Фурсов, кандидат на историческите науки.

„Първата фалшификация за започване на Втората световна война е, че Съветският съюз и Сталин са виновни за започването на Втората световна война като Хитлер.  Единият аргумент в тази теза е пактът „Рибентроп-Молотов", но Съветският съюз е бил последната европейска държава, сключила подобен мирен договор с Хитлер.

Второ - Сталин е готвел нападение срещу Германия, но Хитлер го е изпреварил. И трето - опитът да се докаже, че народът е победил във войната въпреки сталинската система. Народът извън системата е просто тълпа. А тълпите не побеждават. Дали ни харесва, или не - побеждава системата. От тази гледна точка сталинската система победи хитлеровската", коментира той.

В конференцията, която продължава и утре, участват над 20 чужди професори, доктори, ръководители на научни центрове от  България и Русия, както и представители на университетите от Гърция, Румъния, Молдова, които ще коментират антифашистката съпротива на Балканите.