Как да почистваме добре зъбите си
Как да почистваме добре зъбите си / снимка: sxc.hu
Как да почистваме добре зъбите си
55902
Как да почистваме добре зъбите си
  • Как да почистваме добре зъбите си

Зъбите трябва да се мият с четка и паста минимум по пет минути, заяви пред Дарик стоматологът д-р Адриана Йосифова. По думите й най-добре е след всяко основно хранене зъбите да се изплакват с вода, сутрин и вечер да се мият и с паста. Четките за зъби трябва да бъдат интердентални, като се подменят след всяко почистване на устната кухина с лазер, което трябва да се прави на около четири месеца.

Четката за зъби е по-важна от пастата, тъй като всички пасти на пазара съдържат сходни вещества, обясни д-р Адриана Йосифова.

"Миенето трябва да е от венец към зъб, от розово към бяло. Посоката на движение на четката трябва да има вибрационни движения. Много пациенти не знаят, че съществуват интердентални четки, с които да почистват разстоянията между зъбите. Много пациенти не знаят кой разтвор за уста е хигиенен и кой лечебен, като понякога използват медикаменти за обикновено жабурене на уста, което не е правилно", каза още Йосифова.

Самият дъвкателен процес осигурява почистване на зъбите, но е хубаво след всяко ядене устната кухина да се изплаква с вода. Колко пъти трябва да мием зъбите с паста и четка?

"Добре е да се измива след основните хранения, т.е. три пъти дневно, но е напълно достатъчно човек да измива сутрин и вечер, като най-важното за добрата орална хигиена е в денонощието на 24 часа да има едно дълго миене, което да трае пет минути и, при което да са измити всички повърхности. Останалото може да стане с изплакване само с вода след определено хранене или дъвчене на дъвка", каза специалистът.

Според д-р Йосифова дъвките не са задължителен елемент от поддържането на устна хигиена.