Избери, за да помогнеш - проект Искам да мога да уча
Избери, за да помогнеш - проект Искам да мога да уча / www.sxc.hu

SOS Детски селища България се грижи за над 700 деца, в SOS детските селища в Трявна и Дрен, в SOS младежките домове в София и Велико Търново и в четирите Центъра за семейно консултиране и подкрепа в София, Габрово, Радомир и Велико Търново.

Специфичните проблеми, трудностите и дефицитите в развитието на тези деца и младежи, поради неравностойното положение, в което се намират, както и финансовите затруднения на биологичните семейства, подпомагани от Центровете за семейно консултиране и подкрепа, са причини за отпадане от образователната система или за невъзможност за завършване на съответната образователна степен. Последиците от лишаването на децата от правото им на образование са изолация, липса на подходяща социална среда, липса на знания и умения за бъдеща реализация и невъзможност за намиране на работа и за справяне като самостоятелни членове на обществото.

SOS Детски селища България осигурява възможността за образование на децата, за които се грижи, за да могат да учат и за да могат да влязат в училище, където да са равнопоставени с останалите си връстници. За тези деца училището, макар и безплатно от гледна точка на държавни такси, означава осигуряване на раница с ученически принадлежности, подходящи дрехи и обувки, транспорт до съответното учебно заведение, хранене по време на учебните занятия, допълнителна подкрепа за справяне с редица специфични проблеми, ограничаващи възможността на децата да посещават училище и да усвояват добре учебния материал.

Проектът "Искам да мога да уча!" е насочен към деца и младежи от две до 18 години, обхванати в програмите и проектите на Сдружението, както и към младежи, продължаващи образованието си във висше учебно заведение. На всички тях трябва да бъде осигурен достъп до съответната за възрастта и способностите им образователна форма - детска ясла/градина, начално и средно училище, висше учебно заведение, допълващи образователни и квалификационни курсове, като с това те получават възможност за изграждане като независими личности и за успешна бъдеща реализация.

Избери, за да помогнеш!

Дарете чрез SMS на кратък номер 1287 за абонати на М-Тел, VIVACOM и Глобул и на 0900 1117 за фиксирани абонати на VIVACOM. Стойността на един SMS е 1,20 лева с ДДС.