Искат Възродителният процес да влезе в учебниците
Искат Възродителният процес да влезе в учебниците / netinfo
Възродителният процес да намери своето място в учебниците по история на българското общообразователно училище. Това поискаха в декларация участниците във възпоменателен митинг в доспатското село Барутин по повод 35-годишнината от протестите срещу Възродителния процес в Родопите.

Митингът беше организиран от ДПС и кметството в Барутин. В декларацията, прочетена от депутата от ДПС Ариф Агуш, се посочва, че обществото ни би следвало да е узряло за истинска почит на тези събития. Ето какво заяви той пред Ангел Иванов:

Една страница, за да се затвори, трябва да се прочете. Експерти в Министерството на образованието трябва да прочетат тази страница, да я редактират и да се сложи в учебниците.

Смятате, че в учебниците по история трябва да има отделен урок за Възродителния процес?

Трябва да има място, никъде не се споменава в учебниците по история за Възродителния процес. Поставяме въпроса не само за Възродителния процес, а за последните 60 години. Искаме нов прочит на историята с критериите на европейската ценностна система.

Не смятате ли, че по този начин ще се внуши вина в българския народ, който няма вина за този Възродителен процес?

Не, искаме да се създаде еднакъв стандарт. Да се учи това, защото – ако питаш някой от новосформиращите се политически формации, те го разглеждат като патриотично дело.

Чуйте интервюто на Ангел Иванов с Ариф Агуш в звуковия файл