Гнили домати за социално министерство заради политиката към децата
Гнили домати за социално министерство заради политиката към децата / Дарик архив

Граждани и граждански организации ще положат гнили домати пред сградата на Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане на 1-ви юни - Деня на детето, в 8.30 часа.

"Наградата" се дава за "цялостно творчество" и "особен принос" към правата на децата.

"Фасадата на сградата няма принос или заслуги и няма да бъде обстрелвана. Наградата се дава за държавната политика в областта права на детето и протестът не е насочен срещу работещите в системата.

Но размисъл и покаяние за съучастието, бездействието и мълчанието на изпълнителите ще бъдат приветствани", обясняват в посланието си гражданските организации.

Майки: Позор, нямате ли сърца!

В Деня на детето за пореден път ще се обърне внимание, че правата на децата стоят много над интересите за усвояване на европейски и бюджетни средства. Законността и правата на децата стоят много над интересите на престъпни групи, възползващи се от бедността на едни хора и проблемите на други хора.

За пореден път ще бъде напомнено, че има множество норми и практики, нуждаещи се от спешна промяна.

Нужно е и създаване на силен и независим контролен орган, работещ прозрачно и открито с широко гражданскто участие, както и изнасяне на системата за закрила на детето извън социалното министерство.