Фолкнетика: българското оръжие за борба с обездвижването
Фолкнетика: българското оръжие за борба с обездвижването / снимка: Dariknews.bg, архив
Фолкнетика: българското оръжие за борба с обездвижването
82277
Фолкнетика: българското оръжие за борба с обездвижването
  • Фолкнетика: българското оръжие за борба с обездвижването

Решение на проблема с обездвижването, наречено фолкнетика, ще представи за пръв път в Европа ансамбъл „Българе". Това ще стане по време на Месеца на България в Холандия.

Според доклад на ЕС за физическата активност всяка година 500 000 европейци умират от обездвижване. Фолкнетиката е българският принос в решаването на този проблем и представлява система от движения, заимствани от народните ни танци. Целта на представянето на системата в Холандия е не само да бъде намалена отрицателната тенденция сред жителите на Стария континент, но и България да бъде популяризирана като туристическа дестинация.

В момента се разработва нова система фолкнетика, която ще бъде представена по време на 25-те спектакъла в 25 града в Холандия. Движенията са на база на българския фолклор, готови са и се работи върху по-съвременното звучене на музиката, разказва основателят на ансамбъл „Българе" Христо Димитров.

Той смята, че ако българските народни танци бъдат включени в ежедневието ни, могат да променят отрицателната тенденция за обездвижване, с което ще се популяризира и страна ни. „Танците, освен физическата активност, действат и върху психиката и емоцията на човека", каза Димитров.

Ансамбълът ще гостува в Холандия от 28-ми октомври до 28-ми ноември, а нашите танцьори ще вземат 400 костюма, които ще раздадат в Холандия на посланици, директори на театри и спонсори.