Емилия Радева с Аскеер за цялостно творчество
Емилия Радева с Аскеер за цялостно творчество / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Емилия Радева с Аскеер за цялостно творчество
63308
Емилия Радева с Аскеер за цялостно творчество
  • Емилия Радева с Аскеер за цялостно творчество

В навечерието на празника на българската култура и славянската писменост за 23-ти път ще се проведе церемонията по връчването на наградите "Аскеер". На 23 май в Театър "Българска армия" фондация "Аскеер" ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Това са най-престижните отличия в театралното съсловие.

За цялостен принос към театралното изкуство е удостоена актрисата Емилия Радева.

Заглавия и творци от Театър "Българска армия" не подлежат на номинация. Членовете на журито са в състав: председателят на фондацията Милен Миланов, Ангелина Славова, Ана Вълчанова, проф. Виолета Дечева, Георги Новаков, Меглена Караламбова, Розалия Радичкова.

Номинираните за водеща мъжка роля са Герасим Георгиев – Геро (за ролята на Ганьо Балкански в "Господин Балкански" от Георги Данаилов, постановка Бина Харалампиева, Младежки театър "Николай Бинев"); Леонид Йовчев за ролята на Хамлет в "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"); Марин Янев (за ролята на Филипо, Стефан Мавродиев за ролята на Николо и Илия Добрев за ролята на Пепино в "Търси се стар клоун" от Матей Вишниек, постановка Ивайло Христов, Народен театър "Иван Вазов").

За отличието водеща женска роля ще се борят Елена Азалова (за ролята на Мария Гаралда в "Карнавал" от Жорди Галсеран, постановка Петър Денчев, Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора); Жорета Николова (за ролята на Нанси в "Морски пейзаж" от Едуард Олби, постановка Петър Денчев, Народен театър "Иван Вазов"); Илка Зафирова за ролята на Елизабет Лоу в "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, постановка Зорница София, Малък градски театър "Зад канала".

На 3 април Милен Миланов обяви, че Почетен "Аскеер" за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство ще бъде връчен  на професор Александър Шурбанов.