Държавата дава милиони, а интегрирани хора с увреждания няма
Държавата дава милиони, а интегрирани хора с увреждания няма / снимка: Sofia Photo Agency
Държавата дава милиони, а интегрирани хора с увреждания няма
24988
Държавата дава милиони, а интегрирани хора с увреждания няма
  • Държавата дава милиони, а интегрирани хора с увреждания няма

Държавата да подготви нов закон за интеграция на хората с увреждания, който да гарантира устойчивото им социално включване и насочването на средства към социални услуги. Тази идея защитиха представители на няколко организации на хората с увреждания. Според тях сегашните интеграционни добавки на стойност 20-30 лева трябва да се отпускат като социална помощ на най-нуждаещите се хора с увреждания, а не на всички, а парите по закона за интеграция на хората с увреждания трябва да се използват за социализирането на всеки човек според индивидуалните му потребности.

Над 60 милиона лева е дала държавата през последните 3 години за интегриране на хората с увреждания с помощта на асистенти, но на практика интегрирани хора няма, заявиха представители на организациите на хората с увреждания.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот всеки човек трябва да бъде интегриран според индивидуалната оценка на потребностите му още от детска възраст.

Капка Панайотова: „Потребностите от помощни средства, през потребностите от някакви лекарства, ако има съпътстващи заболявания, през потребностите от асистент, и тези потребности за всяко дете са различни. И на Пешко му се осигурява това, от което той има нужда, както и от това, от което семейството има нужда. Когато Пешко порасне, завърши училище, през цялото време неговите нужди се променят - променя се оценката, променя се и ресурсът".

Според Панайотова парите трябва да следват човека според потребностите му, а не да се раздават на всички по равно.