Данаилов ще посети археологическа експедиция Странджа
Данаилов ще посети археологическа експедиция Странджа / cнимкa: БГНЕС

Министърът на културата Стефан Данаилов ще посети днес разкопките на археологическата експедиция "Странджа" край с. Борисово, община Елхово, където екипът на Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН откри преди няколко дни парадна колесница на тракийски войн-аристократ, живял през първата половина на II-ри в. сл. Хр. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Находката е безпрецедентна, защото е единствената луксозна четириколка, намирана по нашите земи във вида, в който е положена. Откритото засега е само малка част от цялото погребално съоръжение, което представлява могилен насип с височина 8 м и диаметър 60 м.

На 7 август по предложение на министър Данаилов Министерският съвет осигури по бюджета на Министерството на културата 100 000 лева за археологическо проучване, консервация и реставрация на могилния масив край с. Борисово. Ден по-рано министерството предостави спешно 5 000 лева за работата на археологическата експедиция, се припомня в съобщението.