Четирима кинотворци с награди от София филм фест
Четирима кинотворци с награди от София филм фест / БГНЕС, архив

Композиторът Божидар Петков, създателят на "Сако и Ванцети" Джулиано Монталдо, номинираният за "Оскар" Ян Троел и руският режисьор Сергей Соловьов ще получат специални награди за приноса си в киното по време на София филм фест. Маратонът започва на 5 март в зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на Светослав Овчаров "Зад кадър".

Кои са кинотворците с награди от София филм фест?

Божидар Петков е авторът на музиката към филми като "Авантаж", "Мера според мера", "Откраднати очи". За работата си в киното той казва: "Творческият процес при композирането на филмова музика се оказва не толкова лесен - първо се обсъжда много дълго сценарият, следят се снимките, за да се усети атмосферата, гледа се суровият материал, всичко се натрупва и в даден момент ключът към музиката е готов и нотите се нареждат сами", смята Петков.

Италианският кино, документален и оперен режисьор Джулиано Монталдо дебютира в киното през 1960 година с филма "Лов на гълъби". 39 години по-късно застава начело на RAI Cinema - една от големите филмови продуцентски компании. Филмите, които прави там, се превръщат в безспорни хитове, печелят куп награди по света и формират новото поколение италиански режисьори.

Ян Троел е един от най-знаменитите шведски режисьори на ХХ век. За филма си "Емигранти" през 1973 година има няколко номинации за наградите "Оскар". Лентата с участието на Макс фон Сюдов и Лив Улман е еталон за филмов разказ в европейското кино.

Сергей Соловьов започва в киното през 1969 година, веднага след като завършва Руския държавен университет по кинематография. Дебютът му е с филма "Семейно щастие" по Чехов. Днес Соловьов е популярен не само като режисьор, но още и като сценарист и продуцент.