България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне
България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне / снимки: БГНЕС
България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне
82575
България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне
  • България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне

България е една от водещите нации за борба с газовете и с глобалното затопляне. Това каза президентът Росен Плевнелиев при връчването на националния флаг на 24-тата българска антарктическа експедиция. По думите на държавния глава балансът на климата е нарушен, а доказателство за това са зачестилите наводнения и природни бедствия.

Ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев посочи, че изследванията, които българския екип провежда на Антарктида са от съществено значение за опазване на климата на Земята.

Плевнелиев изтъкна, че нацията ни е една от водещите сили в опазване на световния климат.

„Разбира се, ние виждаме доказателства за това, че балансът на климата на земята е нарушен - зачестяващите наводнения, силните бури, покачващото се ниво на световния океан, невижданите до момента по своята дълбочина климатични промени, температурни рекорди. Това са едни от най-тревожните и опасни проявления на променящия се климат”, посочи президентът.

„Изследователската работа по промените в климата, централната част от които се провеждат в Антарктида, е по-важно от всякога. Леденият континент държи отговорите на някои от големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата, например глобалното затопляне. Ние българите сме там като част от световната прогресивна общност за тяхното решаване”, изтъкна още Плевнелиев.

България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне
netinfo

Проф. Христо Пимпирев каза, че българския екип е готов отново да започне изследователската си дейност.

„Действително климатичните промени са толкова важни. Това, което наблюдаваме като бежанска вълна в момента е като скромен туризъм, което можем да очакваме в следствие на климатичните промени и повдигането на нивото на световния океан, което се очаква да бъде с около 50 см за следващите 50 години. Ще се залеят региони, където живеят 1,5 млрд. жители. Представяте ли си каква бежанска вълна тогава ще настъпи”, заяви професорът.

Отпътуването на експедицията за българската научна база на остров Ливингстън, Антарктида, е в началото на ноември.

България е сред водещите нации в борбата с глобалното затопляне
netinfo

Тези теми ще продължат да се обсъждат и на сесия на Конференция на страните по рамковата конвенция по изменение на климата през декември, който ще се проведе в Париж и на която той обеща да присъства.

Според Плевнелиев доказателство за значението на българската база е и фактът, че държави като Германия, САЩ и Канада искат да използват базата.

Източник: БГНЕС