Безплатни изследвания за СПИН в Деня на влюбените
Безплатни изследвания за СПИН в Деня на влюбените / Sofia Photo Agency, архив

В деня на влюбените в цялата страна ще се проведе безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИН. С инициативата се дава началото на втория етап от Националната антиСПИН кампания „Животът е безценен", която се провежда за десета поредна година у нас, съобщават от Здравното министерство. В проявите ще се включат всички областни градове в страната, както и по-малки населени места.

В столицата от 11,00 до 16,00 часа днес на моста на влюбените до Националния дворец на културата ще бъде разположен един от мобилните кабинети за безплатно изследване и консултиране за ХИВ и СПИН.

Между 12,00 и 18,00 часа в близост до един от търговските комплекси на булевард „Цариградско шосе" пък ще бъдат раздавани брошури, презервативи, както и балони с формата на сърца. Доброволци ще насочват желаещите да се изследват към втори мобилен кабинет, разположен в района. Специалисти от столичната здравна инспекция също ще се включат в антиСПИН каузата с редица образователни беседи в софийските училища. Предвижда се медицински консултанти да предлагат безплатно изследване за вируса и в кв. „Младост 4", на територията на бизнес парка.

В кино театър „Освобождение" пък от 14,00 часа ще се състои театрално представление по темата, след което ще бъде проведена дискусия на здравно-сексуални теми с млади хора. Мобилни кабинети за изследване ще бъдат разположени и в централните места на всички областни градове в страната.

Кампанията се провежда по програмата за превенция и контрол на заболяването, финансирана от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.