БЧК изгражда сглобяеми къщи за бедстващите в Перник
БЧК изгражда сглобяеми къщи за бедстващите в Перник / Sofia Photo Agency, архив
БЧК изгражда сглобяеми къщи за бедстващите в Перник
56921
БЧК изгражда сглобяеми къщи за бедстващите в Перник
  • БЧК изгражда сглобяеми къщи за бедстващите в Перник

Между 20 и 30 сглобяеми къщи ще могат да бъдат осигурени за хората от Перник, чиито домове бяха разрушени от силното земетресение тази година. Това съобщи председателят на БЧК Христо Григоров в началото на заседанието на обществения съвет. Тези къщи могат да се изградят с набраните досега средства от кампанията на БЧК - над 714 000 лева.

Григоров подчерта, че кампанията не върви добре. Българският червен кръст е трябвало да започне кампанията веднага, но тогава не е искал да прави паралелна кампания с община Перник, обясни Григоров. Затова той призова за повече активност сред хората.

„За голямо съжаление за десетина дена имаме само 4000-5000 лева извън парите на БЧК - 10 000 лева, и извън дарените от ГЕРБ 700 000 лева. Независимо от всичко в рамките на тези пари ние ще направим всичко възможно да облекчим съдбата на тези хора и да им помогнем с каквото можем. Решението е да се направят едни къщички, които се строят бързо, но колкото и бързо да се строят - искам да ви кажа, че по-рано от два месеца хората няма да могат да влязат в тези къщи. Затова ние трябва да сме много оперативни и бързи при взимането на различните решения. В рамките на тези пари, които имаме досега - близо 730 000 лева, ние ще имаме възможността да направим някъде от порядъка на 20-30 къщи", каза още Христо Григоров.

Всеки, който иска да помогне на пострадалите от разрушителния трус в Перник, може да изпрати СМС на кратък номер 1255.