Анета Сотирова, Георги Христов и Греди Асса отличени със „Златен век
Анета Сотирова, Георги Христов и Греди Асса отличени със „Златен век / снимка: БГНЕС

Именитата българска актриса Анета Сотирова, големият български певец Георги Христов и художникът Греди Асса бяха наградени от министъра на културата Петър Стоянович с отличието „Златен Век”-печат на Симеон Велики.

Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота им бяха връчени за големия им принос в развитието на българската култура.

Анета Сотирова
започва кариерата си на сцената на Врачанския театър, следват роли в киното и театъра, а от дълги години тя професионално е свързана с Малък градски театър „Зад канала” и е едно от знаковите имена в трупата в театъра.

Една от най-прочутите й роли в театъра е на Дорис от пиесата „Всяка година по същото време”, в която тя си партнираше с незабравимия български актьор Тодор Колев.

Друга изключително успешна и запомняща се нейна изява е в постановката „Посещението на старата дама” от Дюренмат. Министърът на културата Петър Стоянович посочи, че друга незабравима роля на Анета Сотирова е в българския игрален филм „От нищо нещо”, където си партнира със Стефан Данаилов.

Георги Христов е завършил е Държавната музикална академия със специалност „Поп музика”. Концертира в България и в чужбина - Европа, Азия и САЩ. Има десет издадени албума, първият от които е „Георги Христов” (1987).

Той благодари за оказаната му чест, като отбеляза, че за първи път приема подобно престижно отличие от тази институция, макар и да е носител на много награди от български и международни фестивали.

Греди Асса има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови произведения са притежание на много галерии и частни колекционери в България и по света. Той е завършил стенопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Специализирал е в Сите дез Ар, Париж (1996), Фондация „Лалан”, Ню Йорк (1998), както и в Интернешънъл студио програм, Ню Йорк (1999).