Американските телевизии се готвят за дълга изборна нощ
Американските телевизии се готвят за дълга изборна нощ / снимка: Reuters

Ако предричаната от сондажите оспорвана битка между Барак Обама и Мит Ромни се потвърди утре и от урните, изборната вечер може да продължи до късно през нощта, докато американските телевизии потвърдят екзитпол-проучванията с резултатите от преброяването на гласовете, предаде Франс прес.

Във вторник армия от 25 000 души ще анкетира представителна извадка от гласоподаватели на изхода на изборните бюра в 50-те американски щата.

За целта консорциум от петте големи телевизии (Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си, Си Ен Ен и Фокс Нюз) и американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, наречен "Нешънъл илекшън пул" (Национално изборно сдружение), е наел компанията за маркетингови и социологически проучвания "Едисън рисърч".

Събраните от нея данни се предават на членовете на консорциума, които разполагат със собствени екипи. Именно тези екипи, съставени от статистици и политолози, ще обявяват победителите във всеки щат.

Възможно е обаче телевизиите да изчакат данните от екзитполовете да се потвърдят от първите резултати от преброяването на бюлетините, отбелязва БТА.

Основният принцип на Си Ен Ен при обявяване на победителя в изборната нощ е съвсем прост: "По-добре да си прав, отколкото да си пръв", обяснява шефът на бюрото на Си Ен Ен във Вашингтон, Сам Фийст.

При настъпилият изборен хаос през 2000 година всички телевизии първоначално обявиха Ал Гор за победител във Флорида, а после Джордж Буш, след което признаха, че резултатите са били твърде близки. Трябваше да се чака 35 дни решението на Върховния съд, който заключи, че Буш печели с 537 гласа повече.

В Си Ен Ен са се подготвили и за такъв сценарий - в случай на много близки резултати и правни спорове на помощ на телевизията ще се притекат юристи, специалисти по изборно право на щатите.

Ако можехте да гласувате на президентските избори в САЩ, кого бихте избрали да подкрепите? Гласувайте в анкетата на DarikNews.bg ТУК