23 март - Световен ден на метеорологията
23 март - Световен ден на метеорологията / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Днес по целия свят се отбелязва Денят на метеорологията. Датата е свързана с основаването на Световната метеорологична организация през 1950 г. Българските метеоролози традиционно се включват в отбелязването му като нейни членове. Тази година 23 март ще премине под знака на темата „Време, климат, вода и устойчивото развитие".

По повод днешния ден в Каварна са организирали метеошоу. Събитието е насрочено за 14.00 ч. в Конферентната зала на хотел „Отдих". Проявата се организира от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН под егидата на кмета на Каварна Цонко Цонев. Поканени за участие са и кметовете на Балчик, Добрич, Шабла, Дуранкулак и Българево.

В Силистра пък си припомниха, че следят метеорологичните промени от 1892 г. Тогава затова се Управлението за поддържане и проучване на река Дунав в Русе. Местното хидрометеорологично бюро било открито едва през 1982 г. за нуждите на Министерството на земеделието, а през 1990 г. е преименувано в метеорологична обсерватория.

Средната годишна температура на въздуха в Силистренско се е повишила с 2,5 градуса през последните 60 години, показва справка от метеорологичната обсерватория в Силистра. През 1953 г. тя е била 11,4 градуса, а през 2007 г. 13,9 градуса. Абсолютният температурен минимум, записан в дневниците на обсерваторията, е отчетен през януари 1942 г., когато температурата в района е паднала до минус 32 градуса. А абсолютният максимум е регистриран през юли 2007-а - плюс 42,5 градуса в Силистра и Главиница. Тази година температурите през януари се доближиха до абсолютния минимум - в Главинишко бяха измерени минус 29 градуса. 

В София БАН отбелязва Световният ден като отваря вратите на Националният институт по метеорология и хидрология за посетители. Институтът се намира на бул. "Цариградско шосе". Националната хидрометеорологична служба на България разполага с комплексна система, работеща за внедряването на съвременни методи и средства за наблюдение и за използване на набираната информация за научни изследвания и в различни дейности за обслужване на обществото.