20 метров кръст ще поставят в Елхово
20 метров кръст ще поставят в Елхово / netinfo

С тържествен ритуал отец Николай Клюнков освети мястото, отредено за поставяне на християнски кръст – покровител на града и символ на християнската общност. Кръстът се изгражда по идея и воля на Методи Маджаров и Стоян Денчев от Елхово.

На мястото в местността Бозалъка край Елхово в деня на църковния празник Кръстовден – Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен се събраха граждани, служители на общинска администрация, съветници, съмишленици, сред които кмета на община Елхово инж. Димитър Димитров. За тържествения момент в Елхово пристигнаха и дарителите – Методи Маджаров със съпругата си, които живеят в Москва и Стоян Денчев.

Кръстът ще бъде висок 20 м., в основата 1.60 м и с рамена по 6 м. По каноните на църквата ще бъде обърнат на изток, така че да се вижда от всички страни. Ще бъде изработен от п-образен профил, облицован с алуминий и осветен през нощта. Проектът за съоръжението е дарение от екип от специалисти - архитект Валентин Димов – родом от Бояново и главният архитект на Несебър, инженер Иван Христов, родом от Елхово, автор на конструктивната част и инженер Вася Василев от Елхово, по чиято идея ще се осъществи осветяването.

Методи Маджаров благодари и увери присъстващите, че кръстът ще бъде монтиран до края на годината. Стоян Денчев изрази убедеността на дарителите, че поставянето на символа на християнството не е повод да се противопоставят съществуващите религии в България.