Провеждането на избори 2 в 1 няма да затрудни работата на ЦИК
Провеждането на избори 2 в 1 няма да затрудни работата на ЦИК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаква се в близките дни Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви началната дата, от която ще приема документите за регистрация на партии и коалиции в за участие в местните избори, съобщи пред БТА Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

Президентът Росен Плевнелиев вече насрочи изборите за 25 октомври. Заедно с тях ще има и национален референдум за електронно гласуване. Пред сградата на ЦИК вече дежурят активисти на политическа сила, които искат, да регистрират своята партия първа.

Преди да започне регистрацията ЦИК трябва да приеме принципно решение, в което да посочи началния и крайния срок за регистрация. Крайният срок, според Изборния кодекс, е 40 дни преди изборите, тоест той ще е 9 септември, уточни Андреев.

След регистрация в ЦИК партиите и коалиции следва да се регистрират и по места. Документите за регистрация са посочени в Изборния кодекс и те са свързани с актуалното състояние на партията, подадените в предходните три години отчети в Сметната палата. Партиите са запознати с тези документи, те не са новост за тях, подчерта Андреев.

Срокът за регистрация за партии и коалиции е един и същ, но коалициите имат допълнителна възможност да променят състава й в срок до 35 дни преди изборите.

Българите в чужбина ще могат да участват в националния референдум, но не в и в месните избори, защото за местни органи на власт могат да гласуват само хора с постоянен и настоящ адрес на територията на съответната общината. В общинските избори ще могат да участват обаче граждани на държави от ЕС, които пребивават постоянно или продължително в определено населено място в България поне шест месеца - в случая - от 25 април 2015 година.

Произвеждането на местните избори заедно с национален референдум няма да затрудни работата на ЦИК, защото не за първи път се правят избори "две в едно", каза Андреев. Ще се забави обаче отчитането на резултатите, защото преброяването ще става малко по-бавно. ЦИК има готовност за въвеждане на машинно гласуване. В следващите заседания ще се реши в колко секции ще има машинно гласувани в кои райони ще се проведе то, каза още говорителят на ЦИК.