Жените наистина се разгорещяват при среща с мъж
Жените наистина се разгорещяват при среща с мъж / снимка: Reuters, архив

Жените наистина се разгорещяват при среща с представител на противоположния пол, установиха шотландски учени. Психолози от университета Сейнт Андрюс в Шотландия откриха, че дори най-обикновен социален контакт води до увеличаване на телесната температура на дамите. Температурата на лицето на жените се повишава повече при среща с мъж, отколкото с жена.

Учените измерили малко, но значимо нарастване на температурата на лицето на жените участнички в изследването. Докосване за две секунди на лицето и гърдите, определени като „силно интимни области”, има по-голям ефект от докосването на ръцете и дланите.

Физическият контакт също стимулира топлината, когато той е осъществен от представител на противоположния пол. 16 млади доброволки на средна възраст 21 години смятали, че измерват цвета на кожата им с малко светлинно устройство, отбелязват учените. Термалната камера била използвана, за да направи измервания на температурата от различни области на лицето. Те установили още, че социалните контакти причиняват средна промяна на температурата с 0,1 градуса по Целзий, отбелязва БГНЕС.

Предишни изследвания показаха, че температурата на лицето и на тялото се увеличава по време на сексуална възбуда. Известно е, че страхът и стресът също увеличават температурата на лицето. При възрастните стресът, причинен от лъжа или извършване на трудни умствени задачи води до увеличаване на температурата на кожата на челото и около очите.