Забраниха куклите на Джанго без окови
Забраниха куклите на Джанго без окови / снимка: БГНЕС

Гигантът за онлайн продажби eBay наложи забрана за куклите от последния филм на Куентин Тарантино - пропитият с кръв уестърн "Джанго без окови", тъй като били като "оскърбителни" и "обидни".

Производителят на играчките вече не ги изработва, след като беше залят от протести на организации, защитаващи правата на чернокожите.

Говорителката на eBay Кари Рамирес потвърди пред медиите, че куклите са отстранени от листата за продажби, тъй като влизали в противоречие с политиката на компанията.

В нея, в частност са забранени "език, обиждащ на расова или етническа основа, исторически обекти, репродукции или художествени и медийни продукти, които са предмет на ограничения или забрана от сайта".

В "Джанго без окови" Джейми Фокс минава през планина от трупове, докато освободи жена си, която е робиня в плантацията на Леонардо ди Каприо.

"Уейнстейн къмпани" е поискала от производителя на куклите да спре да ги прави след протести от редица правозащитни групи. Така от конвейера слезли само 1000 кукли, допълва БГНЕС.

Филмът на Тарантино вече предизвика скандал, като режисьорът Спайк Лий писа в Туитър за него: "Робството в Америка не е спагети уестърн на Серджо Леоне. То е Холокост.

Моите предци са били роби. Откраднати от Африка. И аз ги уважавам".

Въпреки това "Джанго без окови" вече спечели "два златни глобуса и е номиниран в пет категории за Оскари, церемонията по чието раздаване е на 24 февруари.