Усмихвайте се често, за да живеете дълго
Усмихвайте се често, за да живеете дълго / www.sxc.hu

Колкото повече се усмихваме, толкова повече живеем, твърдят американски учени, цитирани от АФП.

Те са изучавали 230 снимки на играчи от американската бейзболна лига, направени през 1952 г. и са публикували заключенията си в списание "Псайколоджикъл сайънс".

В зависимост от израженията си на снимките, спортистите били разделени на три групи - никаква усмивка, частична усмивка - за онези, които съвсем леко загатват за усмивка с леко свиване на мускулите около устните, и широка усмивка, когато участват мускулите на устните, на бузите, а очите са присвити.

Учените от университета Уейн Стейт са констатирали, че играчите от първата група са починали средно на 72.9 години, тези от втората група - на 75 години, а най-усмихнатите - на 79.9 години, допълва БГНЕС.

"Резултатите от това изследване се покриват с тези от други изследвания, което показват, че положителните емоции са в пряка връзка с психическото здраве, физическата форма и дълголетието", пишат авторите на изследването.

Все повече и повече учените показват, че основни емоции като щастие и тъга оказват силно влияние върху здравето и дълголетието на хората.