Уникални предмети от атентатите на 11 септември ще бъдат представени в изложба
Уникални предмети от атентатите на 11 септември ще бъдат представени в изложба / снимки: Reuters

Сто предмета, свързани са атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, са изложени от утре до 11 септември Музея на американската история във Вашингтон,
предадоха световните агенции.

Експозицията се нарича: "Споменът е повод за размисъл". Сред експонатите има парчета от кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, чанти на жертвите на атентатите, куфарче на служител в СТЦ, колани от врязалите се в кулите самолети, тефтерче с ангажиментите на загинала в атентатите стюардеса, овъглено парче от един от похитените самолети, вратата на пожарникарски камион, разрушен при рухването на едната от кулите и др.

Сред експонатите е и камерата на френския документалист Жюл Ноде, с която той е заснел как първият самолет се врязва в първата кула на СТЦ. Представен е и мобилният телефон на тогавашния кмет Рудолф Джулиани, по който той е говорил през целия ден на трагедията, предава БТА. Сред експонатите има баджове на спасителите и часовник, спрял в момента на атентата срещу сградата на Пентагона.

Уникални предмети от атентатите на 11 септември ще бъдат представени в изложба
netinfo

Всички предмети ще бъдат изложени на маси без витрини, за да може всеки да се докосне до този мъчителен спомен от историята на САЩ.

В музея ще има и прожекции на архивни телевизионни кадри за атентатите и на документален филм. Предвидено е и място, на което посетителите ще могат да изразят писмено мислите си по повод атентатите.

Музеят притежава официалната колекция, посветена на 11 септември 2001 г. В нея има общо 350 предмета и хиляда снимки, свързани с нападенията. В експозицията ще бъдат представени и униформите на силите за сигурност, разположени по летищата на САЩ след атентатите отпреди 10 години.

Уникални предмети от атентатите на 11 септември ще бъдат представени в изложба
netinfo