Учени виждат в тъмната енергия мотор на експанзията на Космоса
Учени виждат в тъмната енергия мотор на експанзията на Космоса / снимка: БГНЕС

Италианско изследване потвърди съществуването на т.нар. тъмна енергия, за която се смята, че стои в основата на ускоряването на експанзията на Вселената. Международното проучване се координира от италианския Национален институт за астрофизика в Брера.

Според вестник "Република“ изследването е важна крачка напред в науката, защото потвърждава с точни данни съществуването на този вид енергия, която заема 75 на сто от Вселената.

Посредством измерването на положението и скоростта на различните галактики учените са достигнали до нов начин, по който да разгадаят енигмата за разширяването на Вселената. Те потвърждават по този начин и валидността на теорията на Айнщайн за относителността.

Откритието, че Вселената се разширява със скорост, много по-голяма, отколкото в миналато, датира още от десетина години насам.

Движението на стоящите далече една от друга галактики се дължи на два фактора - на експанзията на Вселената, която ги подтиква да се отдалечават една от друга, и на приближаването между тях, което се дължи на гравитацията. Анализирайки скоростта, с която материята на галактиките се е събрала на едно място в течение на времето, изследователите са стигнали до извода, че целият процес се ръководи от тъмната енергия.