Учен ще прекара три години в пещера
Учен ще прекара три години в пещера / netinfo

Италиански социолог и спелеолог се готви да прекара до три години в пещера. Това съобщава вестник "Ла Република" и уточнява, че Маурицио Монталбини е слязъл вчера в пещера, която се намира в Централна Италия.

"Подписах писмо, с което разрешавам на хората, които ме следят отвън, приятелите ми от подземната лаборатория, да ме оставят в пещерата до три години", заяви 53-годишният Монталбини. "Това е последният ми експеримент, защото вече съм на пределна възраст", подчерта ученият, който в началото на 90-те години постави рекорд като прекара 366 дни в пещера.

Целта на експеримента му е да разбере по-добре естествения ритъм на тялото, за да успее да намери най-ефикасната доза медикаменти за борба със стреса и безсънието.

"Когато останах 366 дни под земята бях убеден, че съм прекарал само 219 дни", сподели италианецът и обясни това с факта, че тялото му по някакъв начин е "удължило" само класическото денонощие от 24 часа.

Ученият ще прекара цялото време в пещера на 80 метра дълбочина и широка 2 метра. Дължината й е около 50 метра, а височината – 5 метра. Температурата там е 9-10 градуса. Монталбини ще получава вода отвън по специална тръба, а храната му ще е под формата на хапчета. Освен това, италианецът е внесъл в пещерата 4 кг мед, 2 кг ядки и 1 кг шоколад.