Турските авиолинии забраниха на стюардесите си ярките червила
Турските авиолинии забраниха на стюардесите си ярките червила / снимка: Reuters, архив

Турският национален превозвач Търкиш Еърлайнс реши да забрани на стюардесите си да слагат червило с ярък цвят - червено или розово. Мярката предизвика нова полемика в Турция, където ислямо-консервативното правителство е подозирано в опити за ислямизиране на страната, съобщават местните медии.

Забраната на червилата, която е част от новия естетичен кодекс за стюардесите на водещата турска авиокомпания, предизвика възмущение сред светски слоеве на обществото. В знак на протест много жени публикуваха в социалните мрежи свои снимки с червило на устните.

„Тази мярка е перверзен акт, как по друг начин да я определя”, коментира Гюрсел Текин, заместник председател на Народнорепубликанската партия, основната опозиционна партия в Турция.

В същото време Търкиш Еърлайнс оправда решението си снощи, като публикува комюнике, в което заявява, че „обикновен грим, подбран грижливо и в пастелни тонове, е предпочитан за служителките, работещи в сектора на услугите”, посочва БГНЕС. В последните месеци други вътрешни мерки на турските авиолинии, процъфтяваща компания, 49% от капитала на която принадлежи на турската държава, предизвикаха противоречиви реакции в светските среди. Сред тях беше и забраната за сервирането на алкохол за вътрешните полети.

През февруари снимките на новата униформа, избрана от авиокомпанията за въздушните си служители, предизвика дебати, тъй като мнозина я определиха като прекалено консервативна и неоосманска. Впоследствие проектът беше частично изоставен. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е ревностен мюсюлманин, и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), произлязла от ислямисткото движение, често са обвинявани от светските среди, че искат да ислямизират Турция. Мерки, ограничаващи консумирането на алкохол редовно стават повод за полемики.