Соята предпазва от рак на гърдата
Соята предпазва от рак на гърдата / снимка: БГНЕС
Лийна Хилакиви-Кларк, професор онколог от Джорджтаун, твърди, че генистеинът, откриван в соята, предпазва от рак на гърдата при консумацията и по време на пубертета.

Проф. Хилакиви-Кларк тя базира тези заключения на редица изпитвания както сред животни, така и сред хора, информира БГНЕС. Очевидно времето е важен фактор в приложението на този продукт и ако се установи защо е така, то бихме постигнали голям успех в профилактиката на рака, добавя тя.

В този период от живота консумацията на соеви продукти води до 50-процентно намаление на риска за карцином в по-късен етап. Това сочат резултатите от три клинични изпитвания, припомня Puls, цитиран от БГНЕС.

Те разкриват още, че генистеинът редуцира и количеството на т.нар. „терминални пъпки” – структури, от които започва развитието на рака, образувани от епителни клетки на млечните канали. За сега обаче не се знае дали последното намалява и риска от злокачествени образувания.