/ БГНЕС
Как да си направите греяна ракия?
Греяната ракия е особено ценен еликсир през студените зимни вечери.

Огнената напитка сгрява организма и прогонва вирусите. Чашите се обръщат неусетно заради страхотния аромат, консумирането й създава истинска наслада за сетивата. А приготвянето на греяна ракия изобщо не е трудно, но е важно да се спазват и няколко правила.

Греяната ракия се приготвя непосредствено преди консумацията и се пие, докато е още гореща. Хубаво е ракията, която използвате, да е около 40-45 градуса. Към напитката може да добавите различни подправки, за да повлияете на аромата й.

А как да си направите греяна ракия?

Сложете в съд с тесен отвор (важно е заради изпаренията) на котлона няколко лъжици захар. Мярката колко точно е ваш избор - според предпочитанието ви за сладост. Още по-вкусна става напитката, ако използвате мед.

Следете съда на котлона - ако сте сложили захар, докато леко се карамелизира, ако е мед - докато се втечни. Тогава налейте около 200 мл ракия и разбърквайте внимателно. Сега е моментът, ако искате, да добавите и допълнителен аромат - сушена ябълка или друг плод, кора от портокал, сушена смокиня, пръчка канела, черен пипер.

После следете внимателно, докато напитката почти заври и веднага махнете съда от котлона. Оставете за минута ракията да поеме аромата и разлейте. Греяната ракия трябва да се сервира в съд с тесен отвор, желателно е керамичен. Глината притежава акумулиращи свойства и съхранява температурата на течността.

В пръстен съд, наречен още бърдук, греяната ракия остава по-дълго гореща, което удължава удоволствието от консумацията. Може да използвате и обикновени малки чашки за алкохол. Еликсирът се пие горещ.

Заради сладостта си греяната ракия се пие лесно. Бъдете внимателни с консумацията й!