Секретни материали в боклука на холандската кралица
Секретни материали в боклука на холандската кралица / netinfo

Холандското правителство ще предприеме мерки да предотврати изтичане на класифицирана информация за кралското семейство, след като журналисти откриха секретни материали в боклук, изхвърлен от канцеларията на кралицата, предаде ДПА.

Министър-председателят Ян Петер Балкененде обяви мерките, след като в телевизионно предаване бе показано как от канцеларията на кралица Беатрикс в Хага изнасят боклук, в който има класифицирана информация за кралското семейство, и го хвърлят в контейнер на улицата зад сградата.

Журналисти взели общо 24 торби с боклук от контейнера и извлекли информация за предстоящи официални визити на кралицата до 2010 година.

Репортерите се сдобили с информация и за планирано посещение в провинция Южна Холандия на кралицата, сина й принц Вилем-Александър и съпругата му принцеса Максима. Журналистите се сдобили с истинско съкровище от частни телефонни номера и адреси на членове на кралската фамилия и на високопоставени държавни служители.

Те не разкриха нищо от намерената секретна информация с изключение на факта, че до 2010 година са планирани десет държавни посещения на кралицата. Това показва, че тя възнамерява да остане на власт поне дотогава, сочи ДПА.

Документите бяха върнати на кралската информационна служба, която съобщи, че са взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Депутатка от либералната Народна партия за свобода и демокрация възнамерява да отправи питане към премиера защо е проявена такава небрежност към класифицирана информация. Тя изрази опасения, че кралската фамилия е била ненужно изложена на показ, а сигурността й е била застрашена.

Канцеларията на кралицата е известна със стриктните си мерки за сигурност, отбелязва ДПА. Служителите минават през строга проверка и работят съгласно най-строги правила за сигурност.