Родословието на тигрите е по-древно
Родословието на тигрите е по-древно / www.sxc.hu

Тигрите са по-древни и забележителни животни, отколкото се е смятало па-рано, заявяват учени, цитирани от BBC.

Ако лъвовете, леопардите и ягуарите са близки роднини, тигрите стоят малко по-встрани от другите големи котки. Това показват резултатите от генетично изследване, в хода на което е било установено, че тигрите като вид са се появили преди 3,2 милиона години и най-близките им роднини са снежните барсове, които също са заплашени от изчезване.

Въпреки че хората традиционно проявяват голям интерес към тигрите, учените не могат да се похвалят с големи знания за тяхната природа и еволюция. Зоолозите винаги са обособявали в отделна група петте големи котки - тигри, лъвове, леопарди, ягуари и снежни барсове, които са близки роднини помежду си. Но беше трудно с точност да се определи тяхното родство. На този въпрос успяха да отговорят група учени, включваща Браян Дейвис, доктор Ганг Ли и професор Уилям Мърфи. Те са провели генетичен анализ, в хода на който се е наложило да бъдат преразгледани роднинските връзки между големите котки. Установено е било, че лъвовете, леопардите и ягуарите са близки роднини. Техните предци са се отделили от останалите котки преди 4,3-3,8 милиона години. Между 3,6 и 2,5 милиона години назад от тази група са се обособили ягуарите, а пътищата на лъвовете и леопардите са се разделили преди около 3,1-1,95 милиона години. Тигрите по това време вече са съществували като отделен вид. Те и снежните барсове имат общ праотец, който е живял преди около 3,9 милиона години, допълва БГНЕС.

Като отделен вид тигрите са се отделили през епохата на Плиоцена, а снежните барсове могат да бъдат смятани за техни братя. Двата вида са на прага на изчезването. Според някои изчисления броят на тигрите на свобода не надхвърля 3500, а учените все още не са разгадали всичките им тайни. Така например, един от подвидовете - суматрийският тигър - бе заснет на видео в своята естествена среда едва през... тази година. Индонезийските власти даже планират да раздадат тези тигри в частни ръце, за да ги спасят.