Раздават театралните награди „Аскеер”
Раздават театралните награди „Аскеер” / снимка: БГНЕС, архив
Раздават театралните награди „Аскеер”
53735
Раздават театралните награди „Аскеер”
  • Раздават театралните награди „Аскеер”

Най-престижните театрални награди „Аскеер” ще бъдат раздадени тази вечер. Церемонията, която по традиция е часове преди празника на славянската писменост и култура, ще бъде в Театъра на Българската армия. Спектакли на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Явор Гърдев са сред фаворитите за отличията. Режисьорът Асен Шопов ще получи „Аскеер” за цялостно творчество. Статуетки ще бъдат връчени в още 11 категории.

Между постановките „Рицар на Светия Дух”, „Нощна пеперуда” и „Бягство от Москва” ще бъде избрана най-добрата, според фондация „Аскеер”. Номинирани за режисура са Маргарита Младенова, Иван Добчев и Явор Гърдев. Състезанието за награда при мъжете е между Владимир Пенев, Камен Донев и Малин Кръстев. За „Аскеер” за главна женска роля се борят Албена Чобанова, Мая Новоселска и Светлана Янчева.

Трите пиеси с шанс за отличие за драматургия са „Ковачи” от Алек Попов, „Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев и „Златните мостове и Секвоя” от Константин Илиев.

Актьорът Веселин Ранков ще е водещ на церемонията „Аскеер” 2012. Режисурата й е поверена на Диана Добрева.

Във връзка с церемонията по раздаването на театралните награди се налагат промени в организацията на движение в столицата. От 20.15 до 20.45 ч. ще бъде забранено влизането на автомобили в двете посоки на ул. „Раковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Гурко”. До 23.00 ч. пък ще бъдат забранени престоят и паркирането по ул. „Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Аксаков”. Частично ще бъде променен и маршрутът на тролейбусна линия 9.