Пролетта развихря хормоните
Пролетта развихря хормоните / www.sxc.hu

Пролетта дойде. А с нея и доброто настроение - отново ни се иска да се смеем, да флиртуваме, чувстваме се добре. На какво се дължи това? И какво всъщност представляват т. нар. "пролетни чувства"?

Пролетните чувства наистина ги има. Психологическите проучвания са доказали, че съществува нещо подобно на събуждане след зимата. То е свързано със светлината и оказва благотворно влияние на психиката. Към това се добавя покачването на температурите - човек се чувства по-комфортно, тъй като вече не му се налага да се навлича с дебели дрехи. И вече може да си позволи да рискува с по-откровени погледи към противоположния пол.

Мъжете - "зависими" от сезоните

Твърди се, че през пролетта хормоните се развихрят. Вярно ли е това? Оказва се, че наистина е така. Ето защо: Хормонът мелатонин стимулира съня, той се произвежда изключително нощем. И понеже през зимата е по-дълго тъмно, нивото на мелатонина се задържа по-високо и през деня, затова и ни се спи повече. При прехода от зимата към лятото стойностите на мелатонина спадат. Става по-светло, а ние ставаме по-будни и по-активни.

Антиподът на мелатонина - хормонът серотонин, хормонът на щастието, се стимулира от слънчевата светлина. Това преобръщане на хормоните играе голяма роля и в психологически план. Това ли е обяснението на закономерността, че през пролетта интересът към противоположния пол расте толкова много? Да, но то важи само за единия пол. Факт е, че при мъжете сексуалният хормон тестостерон има сезонен ритъм. През пролетта и лятото се произвеждат по-големи количества тестостерон, отколкото през останалите годишни времена. Този хормон обаче е важен и за психиката - ако нивото на тестостерона е по-високо, мъжът просто се чувства по-добре. Докато при жените такива сезонно обусловени движения на хормоните няма.

Декември - новият "блажен месец"

Вярно ли е тогава, че жените забременяват най-често през пролетта? При хората този ритъм, характерен за животинския свят, е бил запазен до средата на 70-те години. Май е бил наричан "блаженият месец", тъй като именно през май са се зачевали най-много деца. Сега пък най-много деца се зачеват през декември. Смята се, че биологическият ритъм е заменен от социален такъв.

По-рано основна роля е играело времето - хората са били навън много повече, отколкото днес, през май е ставало по-топло, отколкото е било през зимата. Днес разполагаме с централно отопление, външните фактори съвсем не оказват такова влияние. Проучвания показват, че през декември хората са най-гальовни един към друг. Освен това през този месец има много празници, повече спокойствие и време, включително за зачеването на дете.