Професия политик буди най-голямо недоверие, особено в България
Професия политик буди най-голямо недоверие, особено в България / netinfo

Политиците будят най-голямо недоверие сред народа, особено в България, Чехия и Италия. Това показва социологическо проучване на германския институт Ге Еф Ка в 17 европейски страни и в САЩ, цитирано от в. "Велт".

Общо 16 481 души са анкетирани между март и май тази година с въпрос на кои професии се доверяват най-много. С най-голямо доверие се ползват лекарите и учителите. Със средни показатели съответно 3,2 и 3,1 тези две професии и тази година имат най-голям индекс на доверие във всички страни, заключава институтът. Индексът се базира на скала от 1 за "голямо недоверие" до 4 "голямо доверие".

Със стойност по 2,9 следват полицаи и военни, след тях църковни представители /2,7/, юристи /2,4/ и журналисти /2,2/. С показател едва 1,7 политиците са в дъното на списъка, дори след главните мениджъри с индекс 2,1.

Ге Еф Ка отбелязва, че доверието в отделните професии варира значително в различните страни. Докато политиците са толкова низвергнати в България, близо всеки трети швейцарец и 29 процента от датчаните смятат своите политици за благонадеждни.

В България с най-ниско доверие се ползват и лекарите /72 на сто им се доверяват/, които иначе са с отлична репутация в Белгия и Швеция /с над 90-процентно одобрение в двете страни/.

Учителите имат най-голям авторитет в Румъния и Белгия, а най-лош - в Италия и Холандия.