Прабаба на Ленин изгорена на клада като вещица?
Прабаба на Ленин изгорена на клада като вещица? / снимка:BGNES

Съставяйки родословното дърво на Владимир Улянов Ленин, психологът от Германия Гюнтер Крузе открил, че прабабата на Ленин е била изгорена на клада като вещица.

Психологът е работил няколко години в архивите, съставяйки западноевропейското разклонение на родословното дърво на Ленин. “Стигнах до Средновековието, открих един предците на Ленин, живял през ХІІІ век”, съобщи Крузе. Психологът изяснил още, че самият той се пада племенник на Ленин по майчина линия. Започвайки от 1267 г.,

Крузе е изброил около 1000 роднини на Ленин. Психологът казва, че сред многобройните роднини на Владимир Илич са били пасторът Хефе, който бил начело на църковна община по време на 30-годишната война, както и купувачи и ръководители на Ганзейския съюз – търговско обединение на северногерманските градове, съществувало през ХІV-ХVІ век по време на войните срещу Дания, пише БГНЕС.

Най-любопитната представителка на рода обаче е вещица, която по време на Инквизицията е била изгорена на клада. За съжаление информация за нея почти няма запазена. “Реших да се сприятеля с племенницата на Ленин Олга Улянова, да й разкажа за изследването си. Та ние с Олга Дмитриевна сме някак-си роднини. По време на целия ни разговор по телефона обаче тя говореше много сухо, а накрая направо заяви, че Владимир Илич не е имал никакви немски роднини, а аз съм самозванец”, споделя Крузе.

“Тогава й изпратих копия от архивните документи, които потвърждават сериозността на моите открития. Но пликът се върна обратно неразпечатан, а на него беше написано: “Не искам и да знам за вас”, казва изследователят.

От своя страна Олга Шальова, научен сътрудник от уляновския Дом-музей на Ленин, смята, че “находките на германския изследовател значително са разширили информацията за генеалогичното дърво на Владимир Улянов-Ленин”. “Ценността на находките на Гюнтер Крузе е в това, че той напълно потвърждава всички факти с документи”, смята експертът.