Потискането на чувствата се оказва не толкова лошо
Потискането на чувствата се оказва не толкова лошо / netinfo
Противно на много мнения относно споделянето на мислите и чувствата в труден момент, ново проучване показва, че потискането им не е толкова неблагоприятно. Дори се смята, че хора, които не дават глас на притесненията си, могат по-добре да се справят със ситуацията, обяснява психологът Марк Сийри от Университета Буфало, Ню Йорк.

Негова статия по темата се появи в списание Journal of Consulting and Clinical Psychology. Проучването му е изследвало ефекта върху менталното и физическо състояние при преживяна травма сред лица, отказали да споделят мъката си с приятел или близък човек.

Д-р Рома Кумар, клиничен психолог, не приема тази теория. Според нея най-удачният начин да се справим с трудните моменти е чрез споделянето. В отговор Сийри подчертава, че всеки човек реагира по различен начин към предизвикателствата в живота и ако някой желае да преживее всичко сам, то в това не трябва да се намира нищо лошо. Именно затова той решава да проведе и проучване по въпроса. От него, както бе споменато вече, произлиза, че затварянето в себе си до известна степен може да помогне за преодоляването на даден проблем. Дори цифрите са по-обнадеждаващи именно сред лица, избрали да премълчат своите тревоги. /БГНЕС/