По Великден за норвежците настъпва часът на криминалето
По Великден за норвежците настъпва часът на криминалето / netinfo

Аромат на хемоглобин се разнася из Норвегия всяка година с наближаването на Великден - обитателите на миролюбивото кралство се забавляват, треперейки от страх, докато четат трескаво криминалета в усамотените си планински хижи.

По силата на странна традиция великденската почивка е "престъпният сезон" в скандинавската страна, където витрините на книжарниците се отрупват с криминални романи от местни или чуждестранни автори, телевизиите и радиата бълват смразяващи кръвта филми и предавания, а печатните издания публикуват специални криминални притурки.

Даже на кутиите с прясно мляко се предлагат енигми за разгадаване.

"Наред с шоколадовите пръчици и портокалите, криминалният роман има запазено място в раницата на норвежците, които заминават по Великден", твърди журналистът Нилс Нордберг, специалист по темата.

За да се оцени изцяло "великденското криминале", то трябва да се дегустира за предпочитане под примигващата светлина на камина в спартанския комфорт на дървена хижа, до която се стига само със ски.

"Условията са идеални. В планината си, далеч от всички. Навън вали, вятър вее. Нима има по-подходяща обстановка, за да те побият тръпки?", изтъква Нилс Нордберг.

Да настръхнеш от страх по Великден - това е много добре познато още от ранно детство за 35-годишната Биргите Лунд, която работи в сферата на рекламата. "Като бях на 9 години, в семейната хижа не ми даваха да гледам телевизия, с изключение на детските програми и криминалния сериал вечерта по държавната телевизия", казва тя.

Но защо Норвегия, където кървавите бани са рядкост, е избрала Великден, за да утоли жаждата си за убийства? Според общоприетото обяснение традицията се е зародила през 1923 г., благодарение на успешен рекламен удар.

Скъсвайки с традицията да пуска на пазара новите книги през октомври, издателската къща "Гилденал" лансирала насред великденските празници романа на двама млади автори - "Въоръжен грабеж във влака за Берген тази нощ", в който действието се развива тъкмо на Великден. Заглавието се появило на първа страница на вестниците, а това вцепенило читателите, които не успели да доловят рекламната страна на нещата.

Инициативата станала много популярна сред другите издателства и криминалето се наложило като едно от редките развлечения през Страстната седмица.

"Навремето кафенетата, ресторантите, кината - всичко е било затворено по Великден, този период е трябвало да бъде посветен на самовглъбяване и покаяние. Нямало радио, разбира се, нямало и телевизия. Но всички знаели да четат", разказва Нилс Нордберг.

Така се родило "Великденското криминале", а заедно с него и норвежката школа на майсторите на съспенса като Йо Несбе, Карин Фосум, Ане Холт или Йон Мишелет.

Според социолога Ян Мехлум, самият той автор на седем криминални романа, "този жанр се радва на такова голямо признание, че всички, дори интелектуалците, могат да четат криминалета, без да се срамуват от това".

С течение на времето декорът се е променил: хижите са станали по-комфортни и са групирани в истински малки градчета по склоновете на планините, а и норвежците все по-често променят обстановката, като в повечето случаи предпочитат слънцето на Юга пред планината.

Традицията обаче все още е жива. "Криминалният роман е част от ваканцията", твърди 50-годишната Аникен Дингсер, която търси да си купи разтърсваща книга в книжарница в центъра на Осло.

"Като бях малка баща ми ни четеше за Жан Валжан. След това през целия си живот съм чела криминалета", споделя тази закоравяла почитателка на П. Д. Джеймс, Робърт Уилсън и Минет Уортърс, която съжалява само за едно: че собствените й деца пренебрегват Еркюл Поаро заради Хари Потър. /БТА/