/ Guliver/Getty Images
Американската платформа Нетфликс вся смут на фестивала в Кан броени дни преди откриването на седемдесетото му юбилейно издания, предаде АФП.
 
Организаторите на феста не са могли да убедят американския интернет гигант на стрийминга да бъдат прожектирани във френските киносалони два от филмите на компанията, които се състезават за "Златната палма" в конкурсната програма. Става дума за лентите на Ноа Баумбах "The Meyerovitz Stories" с Адам Сандлър и Дъстин Хофман и "Okja" на южнокорейския режисьор Джун-хо Бон с Тилда Суинтън и Джейк Гиленхал.
 
Моника Белучи ще води откриването и закриването на кинофестивала в Кан

От френска страна настояваха от Нетфликс да се съгласят споменатите филми да не бъдат единствено стриймвани в интернет, а да бъдат прожектирани и по традиционния начин в кинозалите на Франция. Но договореност не бе постигната.
 
Действащите правила в родината на Молиер не разрешават едновременното излизане на екран и стриймването на дадено заглавие. И филм, който не е бил прожектиран на екрана, няма право на стрийминг, или на видео по поръчка за срок от три години.
 
Ума Търман ще председателства жури на кинофестивала в Кан

Двата филма на Нетфликс ще останат в конкурсната програма на юбилейното издание на кинофестивала в Кан. Но след инцидента с американската стрийминг платформа организаторите промениха регламента и решиха от догодина да бъдат допускани до селекция в конкурсната програма единствено ленти, които ще бъдат прожектирани и във френските кинозали. По този начин ще се насърчи "традиционния начин на показ на киното във Франция и по света".
 
От френската Национална федерация на филмовите дистрибутори заявиха, че допускането на филмите на Нетфликс в Кан е било "заплаха за цялата екосистема" на разпространението.
БТА