/ iStock/Getty Images
Жена, погребана със странна висулка около врата – полумесец, бе открита в голяма могила в "Долината на царете" в Сибир. Археолозите датират погребението на повече от 2500 години. Древната гробница съдържа останките на петима души, сред които на жена и малко дете. Хората са били погребани с множество предмети, сред които бронзово огледало и златни обеци.

Могилите са направени от скитите - термин, използван за описване на културно свързани номадски групи, живели в степите между Черно море и Китай от около 800 г. пр. н. е. до около 300 г. сл. Хр.

Могилата е открита в близост до разкопан по-рано гроб на скитски вожд. Предвид близостта на могилата на жената до могилата на мъжа – само на 20 метра разстояние, както и ценните артефакти, погребани с нея, се счита, че жената е била на високо ниво в обществото на номадите. Според Лукаш Олешчак, висулката около врата на жената е била традиционна за носене от мъже. Подобни висулки са откривани преди само при погребения на мъже.

„Долината на царете“ в Сибир, известна като Туран-Уюк в Тува - руска република, е пълна с многобройни скитски царски погребения.

Според изследванията жената с висулката е починала на около 50-годишна възраст, а детето е на 2-3 години. Заедно с висулката с полумесец, жената е погребана с редица други предмети, включително златни украшения близо до главата ѝ, които вероятно са били част от шапка, железен нож и гравиран дървен гребен, вързан с кожена примка към бронзово огледало, поставени в кожена чанта. Смята се, че е имало и много други предмети, които са разпилени из полето заради земеделска оран през годините.
БГНЕС