Орлин Павлов е популярен и обичан български певец и актьор. Роден е на 23 април 1979г. в София. Родителите му са оперни солисти на Пловдивската опера от 30 години. Баща му Орлин Павлов-старши е бас, а майка му Тиха Генова е сопран.

На 14-годишна възраст Орлин е приет в театрално-експерименталната паралелка на Николай Георгиев и в трупата „4хС“, която гастролира на много български и международни сцени и печели много награди. По-късно започва да учи в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Сценични синтетични изкуства“, разказва каналът "Портретъ" във vbox7.

Паралелно със следването си работи в „Държавен сатирично-вариететен театър“ в Габрово като актьор в продължение на две години. През 1998г. се явява на кастинг за шоу програма в клуб „Опера“ в София, където работи заедно с Галя и Миро от група „Каризма“, пианиста Живко Петров, както и с други популярни български имена в музиката.

През 2002г. е поканен да стане вокал на група „Каффе“.  Самият той определя това за старт на професионалната си кариера като музикант. През 2003г. издават единствения си албум "Alone“, с който две години по-късно печелят наградата „Албум на годината“ на годишните музикални награди на Телевизия ММ. Пикът на популярността на групата идва с победата им на първия конкурс за българска песен на „Евровизия“ през 2005г.

За съжаление този конкурс е запомнен предимно със скандала, който Слави Трифонов създава на сцената – обвинявайки организаторите в това, че победителят е нагласен и купен и че именно група „Каффе“ ще спечелят по нечестен начин.

Години по-късно Орлин Павлов признава, че това се е отразило изключително много на психиката му и неговата музикална кариера и му е било много трудно да си намира професионални ангажименти в този период.

След четири години с група „Каффе“ през 2006г. певецът се разделя с тях, за да развива самостоятелна кариера. Първата му песен е „Мечтаеш ли“. Впоследствие излиза песента „Chicago“, както и дуетите „Сладка отрова“ с певицата Светла Иванова и „Всяка година по същото време“ с Белослава.

Участва в няколко риалити предавания. През 2008г. се включва в предизвикателството да танцува като част от предаването „Dancing Stars“, където негова партньорка е професионалната танцьорка Яна Акимова. На финала двамата влизат в много тежка конкуренция с актрисата Виолета Марковска и танцьора Атанас Месечков, но Орлин и Яна печелят формата с 51,4% от гласовете на зрителите.

Двамата с Яна се запознават по време на предаването и впоследствие не крият своите интимни отношения. Връзката им продължава 5 години, а през 2013г. певецът потвърждава слуховете, че са разделени.

През 2012г. става победител и във „VIP Brother“ с 55, 8% от зрителските гласове. През 2016 г. е един от 8-те звезди в сезон 4 на шоуто „Като две капки вода“.
Същата година участва в сериала на Нова телевизия, „Отплата“. Орлин определя тази си роля като една от значимите в актьорската му кариера. През 2013г. изпълнява главната роля във филма „Живи легенди“ на Ники Илиев.

Актьорските му изяви продължават като през 2016 и 2017г., когато се снима в главната роля на Борис Йотов в сериала „Скъпи наследници“. Павлов играе и Боби в „Нокаут или Всичко, което тя написа“ (2016), както и Виктор в „Завръщане“ (2019).

Орлин определя себе си като певец, който по образование е актьор и намира това за достатъчно. Никога не се е възприемал за секссимвол, за какъвто често бива определян от медиите и обществото.

Орлин Павлов пее от гаража си (ВИДЕО)

Като малък мечтае да бъде космонавт и споделя, че родителите му никога не са му казвали, че трябва да стане оперен певец, въпреки че според баща му има силен и басов глас и с повече работа е имал възможност да се развие и в оперното пеене. Родителите му го определят като сприхав и като човек, който лесно се пали, но в същото време като състрадателен и готов винаги да помага.

В родословното му дърво има велики хора с дълбока история. Един от дядовците му е генерал Павел Павлов, който е бил пилот на изтребител и който загива на 10 декември 1943г. във въздушен бой с американците за защита на София.

Прадядо на Орлин Павлов е бил в делегацията с Александър Стамболийски при подписването на Ньойския договор.

През април 2014г. Орлин Павлов осъществява първото си музикално турне в Съединените щати.

На 3 юни 2015 г. на сцената на зала България изпълнява самостоятелен концерт съвместно с Биг Бенд „Брас Асоциация“ ръководена от Ангел Заберски и Софийска филхармония в чест на 100 г. от рождението на Франк Синатра, и свои авторски песни, специално аранжирани за камерен оркестър.

Орлин Павлов стана баща

От няколко години Орлин Павлов е щастливо обвързан с красивата Диана Великова. През януари 2019г. се роди и тяхната дъщеря Елизабет.