Оливър Гилмур става почетен доктор на Музикалната академия
Оливър Гилмур става почетен доктор на Музикалната академия / netinfo

Британският диригент Оливър Гилмур става почетен доктор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - "за големия му принос в развитието и обогатяването на музикалния живот в България и чудесното творческо сътрудничество с академията".

Церемонията е тази вечер от 18.00 ч. в концертната зала на академията. След това маестрото ще дирижира концерта на Академичния симфоничен оркестър - от поредицата "Музика в сряда".

В програмата са Симфония номер 4 в си бемол мажор от Бетовен и Концерт за две пиана и оркестър в ми бемол мажор от Моцарт със солисти Лилия Костова и Надежда Цанова, студентка на проф. Стела Димитрова - Майсторова. Входът е безплатен, съобщиха от академията.

Оливър Гилмур е един от известните английски диригенти, който има дългогодишни творчески връзки с България. Първото му гостуване у нас е през 1989 г., след което е работил като главен диригент на Русенската опера. Често дирижира създадения от него през 1999 г. Софийски симфоничен оркестър.

Оливър Гилмур принадлежи на стар аристократичен шотландски род, чиито корени датират още от Средновековието. Баща му, лорд Гилмур от Крейгмилър, е участвал в кабинетите на двама министър-председатели - Едуард Хийт и Маргарет Тачър, член на Камарата на лордовете в британския парламент.

Маестрото получава хуманитарно образование в Итън и Оксфорд. Противно на очакванията за политическа кариера, характерна за неговата фамилия, той се посвещава на музиката. От ранна възраст свири на пиано и мечтае да стане пианист. Контузия на пръстите заради друга негова голяма страст - футбола, променя плановете му. Така след завършване на магистратурата си в Оксфорд решава да се посвети на музикалното изкуство, но вече като диригент. Във виенското "Хохшуле фюр Мюзик" негов учител е маестро Ферарио. Там той среща и прочутия Карл Остерайхер, който го приема в своя диригентско-композиторски клас.

Оливър Гилмур е от диригентите с тънък усет и изискан вкус към интересни и актуални програми, предлагащи на почитателите на музикалното изкуство стилни и нетрадиционни произведения. Стремежът му е да приобщи широк кръг слушатели към образците на симфоничната музика. Работил е със световноизвестни диригенти като Ленард Бърнстейн, сър Джон Причърт, Херберт фон Караян, Карлос Клайбер, бил е асистент на Джан Карло Меноти.

Дирижирал е много спектакли на фестивала в Сполето, Италия. В концертите си Гилмур представя както утвърдени солисти като Жан Ив Тибоде, Рустем Хайрудинов, Васко Василев, така и млади талантливи български изпълнители - виолончелиста Лъчезар Костов, пианиста Виктор Вълков, цигуларката Кристина Хинова, а в предстоящия концерт - пианистките Лилия Костова и Надежда Цанова.

Покорен от таланта на нашите музиканти и вродената музикалност на българите, Оливър Гилмур избира страната ни за мястото, където да осъществява своите музикални проекти. Маестрото често казва: "За мен България е като втори дом, в който винаги ще се връщам."

През 2006 г., когато Академичният симфоничен оркестър честваше своя 50-и сезон, Оливър Гилмур беше негов гост-диригент и получи грамота и почетния знак на Музикалната академия.